Studia Antiqua et Archaeologica 20(1): 37–49

Bernard MOINIER
.img

ABSTRACT

The author analyzes the mentions of salt and similar expressions at two Latin writers: Cicero and Horace. Cicero’s perception about salt is more symbolic: salt is seen like an ingredient who gives taste to the spirit. Horace is interested more in culinary aspects.


L’auteur analyses les occurrences du terme qui désigne le sel et les expressions apparentées chez Cicéron et chez Horace. Si, chez le premier, le sel est regardé plutôt dans un sens symbolique, comme un ingrédient qui donne plus de saveur à l’esprit, chez Horace, on observe son intérêt pour les aspects culinaires.


Autorul analizează diversele ocurenţe ale termenilor desemnând sarea şi derivaţii acesteia la doi autori latini, Cicero şi Horaţiu. Dacă în cazul primului autor, sarea este privită mai mult într-o manieră simbolică, precum un ingredient care dă mai multă savoare spiritului, la Horaţiu, observăm că acesta este interesat mai mult de aspectele culinare ale problemei.

 

KEYWORDS

sel, salines, Cicéron, Horace, salaisons

 

FULL ARTICLE

Download PDF (free)